Bu günlerde tasarruf yapmak oldukça zorlaşmaya başladı. Ancak para biriktirmek ve geleceğinizi, sevdiklerinizin geleceğini güvence altına almak için yapılabilecek birçok basit yol bulunmaktadır.

Elbette ki para harcamak, birçok insan için heyecan verici bir aktivite olsa da para biriktirmek, ekonomik günler oluşturmak, bir zorunluluk haline gelmiştir. Mali bütçeyi bilmek ve harcama alışkanlıklarını biraz daha minimuma indirmek, bazı durumlarda tasarruflu davranmanın ilk basamaklarını oluşturmaktadır.

Kimi zaman uzun vadeli kimi zaman kısa vadeli tasarruf stratejileri sayesinde, harcama alışkanlıklarınızı, kontrol altına almanız hiç de zor değildir. Bazı pratik para tasarrufu yapmak için kullanacağınız ipuçları sayesinde, hayatınızı ve mali durumunuzu düzene sokabilirsiniz.

Uzun Vadede Yapılacak Tasarruflar

Acil durumların dışında, uzun vadede tasarruf yapmak için bazı stratejileri uygulamanız gerekir. Para biriktirmek ve tasarruf etmek için, uzun vadede başarabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır.

  1. Kendinize Bir Bütçe Oluşturun

Para biriktirmek ve tasarruf yapmanın ilk yolu, bir bütçe hazırlamaktır. Bunun için 50-20-30 kuralı tercih edilmelidir. Bu kuralın temeli; gelirin %50’sini kira ve yiyeceklere, %20’sini tasarrufa ve %30’unu eğlence ve farklı giderlere ayırma üzerine kurulmuştur.

  1. Maaş Hesabının Bir Kısmını Ayırın

Maaş hesabınızın tamamını bankadan çekmek yerine, belli bir bölümünün, oluşturacağınız tasarruf hesabını aktararak, para biriktirmeye başlayın. Böylece elinizde kalan kadar hayatınıza devam edeceğinizi görmüş olursunuz.

  1. Muhakkak Acil Durum Fonu Oluşturun

Acil durum fonu, 6 aylık yaşam giderlerinin ayrılmasıyla oluşur. Bu fonu oluşturmanın nedeni ise; işinizi kaybetmeniz, öngörülemeyen durumlar çıkması, hastalık gibi durumlarda, kredi çekmemek ya da başkalarından borç almamak için, hesabınızda bir imdat parası olması içindir.

  1. Harcamalarınızı Takibe Alın

Harcamalarınızı her zaman takip altında tutmalısınız. Farkında olmadan, hiç de hesapta olmayan birçok şeye harcama yaptığınızı görecek ve şaşıracaksınız. Özellikle toplu alımlarınızda, harcamalarınızı görmek, sizi tasarruf etmeye yöneltecektir.

  1. Borç Almamaya Çalışın

Borcu borçla kapatmak, yapılabilecek en büyük hatadır. Bu yüzden kredi kartı borçlarınız geldiğinde, zamanında ödeme yapın. Gerekli hallerde, limitlerini düşürün ve fazla harcama yapmaktan kaçınarak, kredi kartı taksitlerini düşürün. Kart borçlarınızı biriktirerek, ödemesini borç alarak yapmak, sizi daha büyük sıkıntıya sokacaktır.

  1. Her Zaman Bir B Planı Yapın

Her zaman tasarruf için bir B planı hazır tutulmalıdır. Uzun vadeli tasarruf hedeflerinizi, ay ya da yıla belki de daha küçük birimlere bölerek, daha kolay yönetebileceğiniz bir plan oluşturun.

  1. Otuz Gün (1 Ay) Kuralını Benimseyin

Hayatınızda büyük bir satın alma işlemi gerçekleştireceğiniz zaman otuz gün kuralı uygulayabilirsiniz. Satın almayı planladığınız şeyin maliyetini çıkardıktan sonra otuz gün boyunca bekleyip, sürenin sonunda hala satın almayı düşündüğünüz şeye ihtiyacınız olup olmadığını görerek, satın alabilir ya da satın almaktan vazgeçerek, para tasarrufu yapmaya başlayabilirsiniz.

  1. Emeklilik Günleri İçin Tasarruf Hedefi Belirleyin

Emeklilik günleri için tasarruf yapmak için her yıl gelirinizin %15’ini ayırabilirsiniz. Her yıl gelirinizden ayıracağınız bu tasarruf parası sayesinde, hedeflerinize ulaşmak ve ihtiyaçlarınızı daha kolay karşılamak olanağını da yakalamış olursunuz.

  1. Her Zaman Kaliteye Yatırım Yapmayı Düşünün

Ucuz olan malları kullanarak daha çok zarar etmektense, kaliteli malları kullanarak daha uzun sürede tasarruf yapabilirsiniz. Mesela kaliteli bir kıyafet alışverişi sayesinde, uzun süreli kullanım sağlayabilirsiniz.

  1. Üniversiteye Tasarruf Yapın

Birçok kişi, çocuğu daha doğar doğmaz, eğitim hesabı açarak, çocuklarının tüm eğitim masraflarını bu tasarruf hesabından yapmaktadır. Tüm okul ve üniversite masrafları, erken dönemlerde yapacağınız eğitim tasarruf hesabı ile, kredi çekmeden ve başkasından borç almadan, tasarruf etmiş olur ve eğitim için ekstra para harcamazsınız.

  1. Borçları Birleştirin

Borçlarınız için, konusunda uzman bir finansal danışmanla görüşerek, birden fazla, yüksek faizli ödemelerinizi, tek bir faiz ödemesi altında ve düşük faizlerle birleştirerek ödeme stratejisini gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Hesaplarınızı ve Öz Varlıklarınızı Gözden Geçirin

Büyük bir yatırım yapmak ya da riskli bir yatırım yapmamak için, tüm seçeneklerinizi ve hesaplarınızı gözden geçirin. Hisse senetleriniz, yatırım fonlarınız, mevduat sertifikalarınız gibi öz varlıklarınız varsa, bunları ne şekilde değerlendireceğinizi, mali danışmanınızla görüşerek, sizin için en uygun, en cazip getirileri tercih edebilirsiniz.

Gereksiz satın almalardan kurtulmak ve varlıklarınızın hesabını ve kontrolünü doğru şekilde yapmak için, tasarruf ipuçlarını bilmeniz yeterlidir. Tek yapmanız gereken, eğer tasarruf etmek için fazladan bir geliriniz varsa, bu geliri tasarrufa ayırmanız ve diğer harcamalarınızı, bütçenizi kontrol ederek ve gereksiz harcamalardan kaçınarak gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sitedeki içerikler, yazarların kişisel görüş ve yorumlarını içermekte olup, yatırım danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Yatırım danışmanlığı; aracı kuruluşlar, katılım bankaları ve portföy yönetimi şirketleri tarafından, müşteri ile aralarında yapılan anlaşmalar doğrultusunda sağlanır. Bu sitede yer alan bilgi ve değerlendirmeler, sizin finansal durumunuz ve risk-getiri beklentinize uygun olmayabilir. Bu bilgilere dayanarak alınacak yatırım kararlarından dolayı oluşabilecek zararlar için Ekstragelir.com sorumluluk kabul etmez.

© 2024 ·

Ekstra Gelir

· All rights reserved